31 Januari 2011

TERIMA KASEYYYYYY.....

Masalah orang melayu..

yang namanya melayu ni ada beberapa masalah yang dari dulu payah sangat rasanya nak dibuang..dah macam sebati kot.

satu masalah tentang orang Melayu yang gua peratikan adalah tak pandai bereaksi untuk menerima pujian. Maybe orang Melayu ni lebih mudah menerima kutukan, dikutuk kaw kaw, dan mungkin kadangkala dipuji dengan perkataan "bodoh"..siap ada ketika bila dapat ungkapan bodoh dah jadi macam satu pujian..

buktinya jelas dapat lu nampak dalam kehidupan seharian lu (kalau lu lebih banyak berinteraksi dengan manusia sebenar dan bukannya menganggap facebook sebagai ruang sosial mereka)

kadangkala bila lu nampak sesetengah orang bercakap memuji member lain, reaksi mamat yang dipuji lain macam..


CONTOH 1

MAT : perghhhh..lawa gila kasut baru lu.beli kat mana beb? minat gua tengok..

ALI : hishhh..takdelah..biasa je ni..mana ada lawa pon.ok je..


jangan lu buat benda macam ni..bila lu menolak pujian camni,lu seolah olah mempersoalkan citarasa mamat yang memuji tu..serius lu memperkecilkan orang dengan ayat lu..


CONTOH 2

MAT : waaaaaa...awal gila lu datang arini..biasa punch card lu merah.arini biru.kagum btol gua dengan lu

ALI : eh,takdelah..mana ada awal..biasa je ni..


ni lagi satu..orang marah lu datang lambat,lu melenting..bila orang puji lu datang awal,lu nak nafikan..



sepatutnya lu jadi macam gua..terima segala pujian..


SITUASI 1

BOS : wahhhh...cantik rambut awak..dah panjang dah tu kan?

GUA : cantik?terima kasih bos..


SITUASI 2

BOS : awalnya awak datang hari ni..(sambil tengok jam dah pukul 10:30 pagi)

GUA : terima kasih bos..


SITUASI 3

BOS : awak kat mana tu?saya call opis takde orang angkat pon.ni baru pukul 4..

GUA : kami kuar minum jap bos..otak dah jem..dah tepu takde idea..

BOS : jadi semua kuar tinggal opis takde orang?

GUA : ya,bos..otak tengah tepu,turun bawah jap minum bagi otak segar sket..

BOS : pandai awak menjawab ya..

GUA : terima kasih bos..




suka betul bos gua dengan gua..asyikpuji je..tak tau kenapa..ada peluang gua jadi pekerja cemerlang kalo macam ni..

8 ulasan:

Bunga Hana Nordin berkata...

Lu : when i need a doctor,
i turn to you instead..you are my medicine.

Gua : amboiiii.. pandainya awak mengayat..

Lu : eh takder la.. ikhlas ni.

haaa. amacam?? hik hik...

Ungu berkata...

eh haah lah.
aku betul-betul rasa bos kau ada crush kat kau.

-naif-

Tanpa Nama berkata...

itu sangat menarik untuk dibaca. Saya ingin mengutip posting Anda di blog saya. Hal ini dapat? Dan Anda et account di Twitter?.

khaizarien berkata...

miahahaha bos puji ek cam tu?

h A n Y S berkata...

situasi 3 tu namanya menyindir,baguih jgk trime sindiran dgn kata cenggitu ek? blh buat lah lps ni, heh heh

poppy dy berkata...

Terbaikkkk :D And I'll be honoured if a writer like you visit my page :)

aufi|alwi berkata...

waklu!

CaturLama berkata...

kah3.. lawak seyh..