19 Disember 2007

Adakah anda faham?

"Amir,kalo ko nak wat laak,ko kena buat lawak dengan orang yang paham lawak kau tu.."


-afdlin shauki-gila hila pengantin remaja-

nasihat dari paksu amir ketika amir mengejutkan paksunya dari tidur semata mata demi nak menyatakan dia nak kawin dengan mas..

kenapa aku kata pasal ni?


satu family habiskan masa sabtu malam dengan bermain teka teki..
watak utama

ayah.usia lingkungan akhir 40an..
ibu.usia macam ayah jugak
anak sulung lelaki.umur tanya ayah dengan ibu dia
adik kepada anak sulung.4 tahun lebih muda.perempuan
adik kedua kepada anak sulung.11 tahun selepas lahir anak sulung baru dia lahir..juga perempuan.
anak keempat.usia 10 tahun..


ayah tersenum dengar anak2nya bermain teka teki..dia cuba nak join,tapi blom dapat idea.komputer riba kat depan dia..otak ligat berputar..

apa payah,aku taip jelah cari dalam internet,mesti bebudak ni tak dapat jawab..fikir si ayah..bijak,bijak..

soalan dari si ayah..

apa beza lampu stadium dengan lampu bilik?

ibu :lampu stadium besar,lampu bilik kecik.
abang :lama nak idupkan lampu stadium..
anak kedua :hmm...ntah
anak ketiga :tak tau..
anak keempat :lampu stadium kat stadium je ada..lampu bilik kat bilik je ada(cuba berpura2 bijak..heheheee)

perlaham si ayah scrool mouse kebawah untuk mendapatkan jawapan..kerana dia sendiri pun tak tau jawapan..

reaksi si ayah hanya ketawa terbahak tetiba..si ibu bertanya,apa jawapannya..si ayah tidak menjawab..sekadar menghalakan skrin komputer pada anak bujangnya..

abang :lampu stadium,kalo ada game baru buka..lampu bilik,kalo ada game baru tutup..(HAHAHAAAAA......si abang sempat tergelak besar sebelum ditepuk belakang badannya oleh adiknya..)

adik kedua dan ketiga :apalah abang kita kan?wat lawak tak senonoh..

si kecil yang berusia 10 tahun terpinga tak paham..
si kecil :kenapa ni?apa jawapan dia?game apa?tak pahamlah..

semua ahli keluarga gelak sakan..tak tau nak terangkan camne pada budak 10 tahun tu..
akhirnya si kecil merajuk..satu family bungkam..camne nak bagi paham..

si ayah cuba memujuk..takpelah,nanti lagi 6 tahun kepahamlah ya..tak payahlah merajuk camni..

si kecil :nak tau jugak..
ayah :takpe,nak tau jugak kena tunggu lagi 10 tahun..

si kecil merajuk dan cuba kerah segala kudrat nak paham jawapan teka teki tu..tetiba si kecil berkata..

si kecil :oooooo...paham dah.maknanya ayah dengan mak tiap2 malam tutup lampu bilik pasal ada gamelah ya?

kali ini,abang dan dua adiknya saja yang pecah perut ketawa..

HAHAHAHAHAAAAAA......

korang paham ke?

2 ulasan:

mohd rafie berkata...

blog lawak la ni....

saudagar gaRAM.. berkata...

lawak atau tidak..

adakah anda faham?
hahahaaa..

kalo anda tak faham,maybe anda boleh jadi adik saya...