03 Mac 2009

MINIMALIST..

gua masa tu tengah dok sibuk membaca satu buku..gua memang rajin..ok,ok..tu tipu..
tapi memang masa tu gua tengah membaca..

tenang..
lapang..
setiap ayat dari buku tu gua sedut..
tiap ayat gua cerna..
gua hadam..

maybe satu masa nanti gua akan guna semula..


datang plak sorang mamat..katakan namanya ANTHONY..

dia peminat muzik..katanya.
dia on kan pc dia..dia amek feel,pastu dia pasang lagu ntah apa yang gua tak rajin dok dengar..
mungkin irama hantuk kepala ke dinding kot..


mula2 gua bleh lagi tahan..
bila dah 10 minit gua dah terganggu..
bila pas 20 minit,apa gua baca 10 minit tadi pon dah gua lupa..


patutlah tak pandai2 gua belajar..pasal ANTHONY ni rupanya..

gua sound sedas..




GUA : beb,slow sket muzik tu beb..gua tengah membaca..

ANTHONY : (sambil pandang gua dari atas sampai bawah..)lu tengah membaca?baca jelah..

GUA : memang ar..tapi muzik tu kuat sangat..payah gua nak baca..

ANTHONY : beb,be a minimalist..

GUA : apa??gua tak paham..

ANTHONY : BE A MINIMALIST..lu tak perlu telinga untuk membaca,cukup sekadar mata..



gua rasa ANTHONY dah terlalu minimalist..dia guna mulut semata mata untuk bersuara..otaknya pula maybe guna untuk buat batu cincin..
haram punya makhluk..


GUA : owhhh..camtu namanya minimalist ya?baik..gua paham..lu cakap pon tak guna otak kan?just mulut..kan kan kan?

ANTHONY : apa apa jelah..

GUA : ok..gua paham..



gua amek kunci loker gua..gua kuarkan parang turun temurun yang dulu guna untuk menentang penjajah..gua buka sarungnya..
masih tajam..
masih berkilat..
masih berguna..

gua senyum sinis memandang parang itu..


10 minit kemudiannya gua masukkan sebelah kaki yang masih berlumuran darah ke dalam loker gua..parang turun temurun tu penuh darah merah..gua lap pada baju ANTHONY..dia masih lagi sibuk dok layan lagu bob marley masa tu..

"redemption song" kata bob marley..

gua pandang anthony..dia senyum pada gua..dia masih dok layan lagu bob marley..gua senyum..


sekarang muzik kuat camtu pon tak mampu menggangu gua..gua capai buku gua dan tandakan pada muka surat 258..gua nak makan jap..lapar plak..

anthony sekadar senyum bila tengok gua jalan keluar..dia sempat kata kat gua jalan bebaik sambil mengangkat sebelah tangannya pada gua..gua sempat toleh sebelah kakinya yang gua potong tadi..



ps: gua baru je nak potong tangan kanan dia sebelum dia kata dia perlu tangan tu untuk pilih dan masukkan lagu dalam playlist dia..jangan risau,esok kakinya akan tumbuh semula..

5 ulasan:

ZARA 札拉 [사랑해~] berkata...

wahh...
kamu sangat minimalist...

kamu memilih untuk memotong dengan sangat minima..=)

Bunga Binti Nordin berkata...

dah macam happy tree friends jerk

Princess Liyana berkata...

huhuuhuh..tk tau nk komen apa.dang!

WAHYU HAMID berkata...

ndak paham

saudagar gaRAM.. berkata...

zara:
cukuplah tu..sket sket sudah..
kejam gua pun masih lagi minimalis..
tak macam sesetengah orang..
hahahahaaaaa.....

bunga:
macam happy tree friends?
bukan..happy tree friends tu yang macam kami..
hahahaaaa....

liyana:
tak tau nak komen apa ya?
hmmmm...just cakap gua hebat dan baik hati juga mencukupi..
hahahaaaa....

wahyu:
fahamkan..
fahamkan..
ini entri ketidakpuashatian terhadap sekeliling..
hahahaaaaa.....