15 Jun 2008

APA LU NAK JADIK??


Untuk melengkapkan TRADISI berhari raya, seorang PENSYARAH(mungkin Tok Rimau) pulang ke KAMPUNG untuk menyambut HARI RAYA..di kampungnya,entah camne,sang doktor tu ternampak seorang NELAYAN baru naik dari laut..membawa hasil tangkapannya untuk hari ini..



PENSYARAH : hmmmm...kalolah dapat gua jadi nelayan.mesti BEST..pagi je ke LAUT..tenang je tempat tu..tak macam keja gua..tiap pagi mengadap student lewat pg kelas..pastu,kena jaga PROTOKOL segala..LETIH AR JADI LECTURER....HARAM TAK BEST..



dalam masa yang sama,si nelayan dalam sampan tu..terpikir.alangkah bestnya jadi PEGUAM(macam MAT JAN nak jadi)



NELAYAN : hmmmm....bestnya kalo gua dapat jadi LAWYER..senang je keja.TAK PAYAH nek kerah tenaga segala..PIKIR je..BADAN tak penat..tak SAKIT2 BADAN GUA..senang je KEJA.arini pegi,TIPU SANA..TIPU SINI..SENANG..tak payah nak PENAT PENAT..



..dan dalam satu masa yang sama..seorang PEGUAM TERSOHOR MALAYA,sedang menyelesaikan KES HEBAT yang bakal membawa keuntungan JUTA JUTA punya..tiba tiba..



PEGUAM : hmmm....tak best btol jadi PEGUAM ni,BOSAN..semua kena STRAIGHT..kena IKUT UNDANG UNDANG..semua ada ITAM PUTIH..masak ar gua kalo camni..HARAM TAK BEST.kan BEST kalo gua jadi ARKITEK..



..dan dalam masa yang sama jugak..seorang ARKITEK tengah dok PENING KEPALA dok buat DESIGN kononnya untuk DESIGN TERULUNG DUNIA..dan otaknya,ligat berpikir..







ARKITEK : gua tetiba nak jadi DR HOUSE ar plak..










manusia..bila nak BERSYUKUR?

ada je yang tak kena dengan idup lu..dah elok jadi DOKTOR,tak nak berSYUKUR..

dah jadi NELAYAN,pon tanak berSYUKUR..

dah jadik PEGUAM pon..taknak berSYUKUR..

dah jadi ARKITEK pon,tanak berSYUKUR..




nak jadi apa agaknya..

pilih ar HALA TUJU IDUP KORANG ya..

21 ulasan:

A t i Q a h berkata...

Ni mesti kesan cita-cita yang sangat banyak masa kecik la tu. Ho ho.

Em,
Selagi yang namanya anak adam, itu fitrahnya.

kiah.ism berkata...

gua rasa selagi tak mati gua akan pikir kerja apa lagi best dari kerja gua buat sekarang.


p/s; lu kena ingat, manusia hanya TERingat untuk bersyukur bila mereka susah.

FaNaQiLa berkata...

betol tu..mmg kita manusia ni tak penah nak bersyukur. bila tersedar barula konon2 bersyukur.padahal, bila lupa diri merungut sana sini. itu xkena, ini xkena, sume serba xkena. mmm...

tapi, inilah hakikat. kita manusia biasa. bukan malaikat. kita xbole lari dari sebarang kesalahan. even kesalahan yg paling ringan dosa nya.

mmm...kita lah manusia.

kamar hati berkata...

hihihiih....dah nama pun manusia kan...hihihi...tak penah puas dgn apa yg dimiliki...hihi...tp bersyukur la atas kurniaan yg diberi....bersyukur la sekurang2nya apa yg kita dpt lebih baik dr yg lain walaupun tak se"GAH" mana...huhuhuh...

Kema berkata...

Bro...

Kita memang slalu pikir, "Grass is always greener on the other side" Tapi kita tak sedar kalau kita jaga Grass kita elok2, letak baja, siram air dan trim kasi cantik... Grass kita pun buleh hijau sehijau hijaunya kan kan kan...

And lesson to be learned:

"We shouldnt compare ourselves to others. They are more screwed up than we think"

Kuang kuang kuang...

ladylikeme berkata...

salam
ish...ish..teringat lagu mawi..mungkin langit lebih biru disebelah sana....

Princess Liyana berkata...

Marilah sama2 kita bersyukur:)huhu

Nash berkata...

saya cita2 nak jadi org berguna...hehehe

p/s: saya nih silent reader blog awak...tetiba rasa nak comment plak...hehehehhe

saudagar gaRAM.. berkata...

tiqah..
mungkin juga..
mungkin juga kerana tiada cita cita..

gua tak pasti yang mana satu..


kiah..
gua pon sama macam lu..
tapi..entah kenapa,keja gua semua org lain suka..

hahahaaa...


fanaqila..
samalah dengan lu..
gua pon manusia..

hahahhaa...
(yang ni gua yakin..)


kamar..
tulah definasi EKONOMI..
pilihan SEDIKIT..
kehendak BANYAK..

..at least tu gua paham masa belajar EKONOMI..


kema..
tapi gua tetap yakin..
GRASS kat stadium,tak macam kat umah gua..

depa jaga baik..
umah gua?
depan simen je..

tak GREEN..


ladylikeme..
mawi pon baca blog gua kot..
hahahahahaa...

..i wish.


princess..
..aminnnnn...

(doa anak soleh dan solehah maqbul kan..)


nash..
gua doakan lu berjaya..aminnnn
(..maybe dah berjaya dah pon cita cita lu..)

selalulah lepak sini..
silent pon takpe..
komen lebih afdal.(pada gua je)

Princess Liyana berkata...

huhu:)amin...komen lebih afdal(haha,ni tak tau nak tulis pe.tp nak komen jgak):p

cikgu jawe berkata...

gua sgt bersyukur jadi gua skrg. dn sentiasa usaha memperbaiki apa yg gua dh ada.

kita hanya rasa syukur bila kita dh kehilangan sesuatu kan.. :)

tasikmerah berkata...

garam,
manusia mmg gitu... dah ada kerja pun bosan... tak ada kerja lagi la bosan.....

gaji sikit tak cukup... gaji banyak pun tak cukup2...

kamar hati berkata...

en saudagar garam...

singgah blog saya tau..ade keje skit tuk en saudagar...hihihi...

neeziee berkata...

takde ke yang bercita-cita nak jadi paklah?haha.

waterlily berkata...

Woit..akak rasa nak jadi Catherine Zeta Jones. Umur sebaya. Tapi dia maintain muda.

Hahaha!

Aku syukur sebab tak kawin ngan orang 'lama'. (pst..pstt..tua tak boleh sebut, sensetif muhahaha!)

azie berkata...

biaselah tu..mana ada orang puas hati dgn keadaan dia..selalunya memang laman jiran tuh, kita tengok jauh lebih hijau dari laman kita..

Al-BIMA SAKTI berkata...

lebih baik kau orang jadi pelakon... macam-macam kerja kau orang boleh jadi ek..?

Kulat Hidup berkata...

kalau aku, aku nak jadi diri aku.. aku tak target pun aku nak jadi ape satu ari nanti..

manusia ni, bukan semuanya tak bersyukur.. diorang cuma mahu yang lebih baik.. takkan kau da pakai kancil kau da berpuas hati.? kau taknak usaha untuk tukar ke honda civic mahupun ke beemer.? jangan tanye aku soklan same ok.?
cuma kadang2 diorang lalai.. lupa dengan anugerah yang diorang dapat..

saudagar gaRAM.. berkata...

princess..
hahahaa...
takpe..komen je...

cikgu jawa..
baguslah,teruskan bersyukur..

tasikmerah..
ya..manusia memang camtu..
benci..benci..
ehhhhhh...silap.gua pun manusia jgk ar..

kamar..
ada upah tak?

neezie..
dulu masa tu,orang lain..
pak lah tak naik lagi..
hahahahaha...

waterlily..
nak jadi zeta jones?
gua nak jadi adam sandler..
hahahahahaaa...

azie..
umah gua takde ijau kat laman..
simen abis dah..
dah tak ijau..

bima sakti..
gua nak,tapi depa taknak bg gua jadi pelakon rasanya..pasal takde bakat kot..

kulat..
ok..hahahahahaa..

akirasuri berkata...

Erk! Metafora betul ni..
Hahak!

Watak kau yang mana satu :p

NuRuL berkata...

yes..manusia takde yg penah puas..
cam saya..selalu rasa cam keje ofis itu sangat best dari cikgu..tapi yg keje ofis pulak cakap keje cikgu yg best..
kesimpulannya??? bawak2 larr besyukur..ye tak..hehe