30 Julai 2008

5 SECOND RULE..

Dulu..

Seorang kawan gua,berkata..misalnya makanan yang lu makan terjatuh ke atas lantai ataupun meja,lu perlu cepat cepat amek dan makan sebelum 5 saat..

KENAPA?gua tanya...

pasal katanya,menurut kajian bakteria mengambil masa 5 saat untuk hinggap pada makanan itu..jadi sebelun 5 saat berlalu,masih belum ada bakteria hinggap pada makanan lu..

gua iyakan sahaja..

dia kata, ini namanya 5 SECOND RULE..



dan katanya lagi,masa zaman GENGHIS KHAN lagi dah ada kajian pasal berapa lama masa diperlukan sebelum makanan itu tidak selamat dimakan selepas terjatuh diatas lantai..

menurut kajian zaman GENGHIS KHAN,masa yang masih dikira SELAMAT adalah 12 TAHUN.



ok..
gua tak salahkan GENGHIS KHAN,psl dalam iklim dia,maybe btol..
dalam iklim kita?
tak dapatlah..




TADI..

tengahari tadi..gua masa ke cafe.ada lauk ayam masak lemak cili api..lama siot tak pekena lauk ni..
PERGHHHHHHHHHH.......
gua tak bagi peluang....abis penuh pinggan dengan kuah banjir wa cakap lu..
PERGHHHHH.....
gila wa cakaplu dia punya kuah..warna dia memang buat gua terliur..

lu terliur?
jangan salahkan gua..

memang kalo gua jadi lu pon,dengar menu ni bleh wat gua terliur..
gua slow2 makan,mahu menikmati kuah masak lemak tu..

SLURPPPPPP........
adeh..alamak,tersedak dengan kuah..
PEDASSSSS....

AIR..AIR..
alamak,air tak beli lagi..
gua kelam kabut..pegi capai air mineral kat freezer..dan beratur kat kaunter..sekali ramailah plak beratur ni...

AIR..AIR..
adehhhhhh....PEDASNYA..
last2 gua cabut botol mineral,terus minum dulu..panjangnya beratur..
pas bayar,gua beredar kembali ke meja..



gua sampai ke meja..
gua tercengang..
gua terpegun..
5 minit lepas..
yang gua tinggalkan tadi adalah sepinggan nasi dengan lauk ayam masak lemak..
masih banyak lagi..
ayam tak sentuh lagi..

yang sambut gua sekarang adalah..
seorang makcik CLEANER..



MACIK CLEANER : bebudak sekarang ni,nggak reti mau bersyukur apa?makan dikit aja sudah nggak mau..emangnya makanan sini murah apa?nggak ada murahnya sih..makan dikit,nggak abis,dibuang..makan dikit nggak abis,dibuang..emang membazir aja kerjanya sihhh.....




gua berlalu..bawak botol air mineral..
beli roti..bungkus..bawak balik ke studio..

ps: sape kata 5 saat?kang gau pangkah kaki lu kang...

23 ulasan:

Nash berkata...

alaa....siannyer....*sob2*

rasso berkata...

alahai bang ram... cian wa tengok lu... takpe... next time bawa awek makan semeja... atles ada gak awek tolong lu jaga nasi lu... alahai~

azie berkata...

ai penah kena tapi air lah yg makcik tu kebas..aiyo..ghairah btul nak wat keje

norsaritanaini berkata...

dah emangnya rejki makcik cleaner tu sihhh...redha ajerla...hahaha...

tasikmerah berkata...

makcik cleaner mmg sgt cekap... beberapa minit je ko tinggalkan food tu mmg dia angkat punya...

kamar hati berkata...

hihiihihi...alahai ciannyer awak...tak sampai bapa minit, dah dikebas eek....hihiih...

mmg bukan rezeki awak la klau macam tu...hihihi....

ahmoi berkata...

hehehe..ciannyer dia..dapat rasa kuah jer lah rezeki u hr2.

ladylikeme berkata...

XDER REJEKI...REDOKANJELAH EKKKKK

A t i Q a h berkata...

Tuhan dah tulis rezeki lu hari itu adalah roti dengan air mineral ja. Sabar bro, sabar. He he.

ah tok berkata...

Oit oit..

Kalu lu pakai sudu dan garfu, ikut kulinari adab kalu terbalik maknanya lu dah habis makan.

Lu pakai adab tu tak.

Kalu pakai tangan,

Lu patut tutup makanan tu dengan tudung saji. Tudung saji tadi lu suh makcik cleaner pakai plak.

Amacam, Sabtu malam minggu. Ada berani?

nur'ain berkata...

hehe.

pakcit ram, nothing to say.
PADAN MUKA.

hahahaha

Amy Z! berkata...

Sadisnyaa~~

Tokyo BLUE berkata...

salam kenal..

kebas ada 2 makna.. hehe

Mr PenyuBiru berkata...

haha..sian pulak aku kat ko biler baca citer nie. moral of the story:jgn lupe beli air siap².

langsirkalerbiru berkata...

hahaha...

iman_qaisara berkata...

ngeheheheheeheh... peringatan keras...sile bace bismillah sblm menyuap...hehehhe

waterlily berkata...

Hehehe..anggap je rezeki lu sampai situ aja weh.

Aiseh dah terikut bahasa awak plak.

Princess Liyana berkata...

Alahai. sedihnya. Hmm..sabar ek;)

Eerr.tula. nak try skali mkn.pedas. Lu tahan ke tak ni?;p
Jom pekena smbal cili padi mama i. Sure u tak behnti minum air:)ehehe

cikgooden berkata...

indak ada rejeki kau ba....

ad3ck berkata...

cerita yg aku dgr plak klu tak silap 7 saat. hehehe. salam kenai.

akirasuri berkata...

Dude..
Kau nak masak lemak cili apa?
Meh aku masak kan..
Ha ha ha..

nieja berkata...

aha..
tetap lawak bg ku..
wkakakak

tity berkata...

laut favret i juga lahh..sgt kesian..
kpd makcik cleaner,makcik mmg cekap dan tangkas..